Tannhelseinfo

Undersøkelse

Det er anbefalt å ta en munnhelseundersøkelse sin jevnlig, men hvor ofte er individuelt. Hos de fleste er en årlig undersøkelse tilstrekkelig, mens andre må ha tettere oppfølging, og noen sjeldnere.

Hos oss gir vi deg en komplett status på din orale helse. Dette inkluderer tenner, slimhinner og kjeve. Vi tar røntgenbilder av tennene dine og undersøker de nøye. Vi lager en plan på behandling, og du kan også få prisoverslag på komplett behandling.

Profesjonell tannrens

Denne behandlingen tar sikte på å fjerne belegg, tannstein og overfladisk misfarging fra mat/drikke. Vi renser tennene med nyeste teknologi og bruker EMS og airflow, kombinert med manuelle håndinstrumenter og evt pussepasta. Etter en tannrens skal du dra herfra med en ren og frisk følelse!

En profesjonell tannrens er med å forebygger tann og tannkjøttsykdom, og kan utføres så ofte du ønsker.

Hull/karies i tennene

Dersom bakteriebelegg blir liggende på tennene over tid vil det oppstå karies/hull i tennene. For å unngå karies i tennene anbefales det å pusse tennene morgen og kveld for å fjerne bakteriebelegget. Det bør også brukes tanntråd eller mellomromsbørster for å fjerne belegget som ligger imellom tennene hvor tannbørsten ikke kommer til.

Et begynnende hull trenger ingen reparasjon, bare forebyggende behandling som fluor og godt renhold. Utvikler hullet seg må det borres og legges fylling. Det legges plastfylling (hvit fylling).

Erosjon/syreskade

Ved høyt og hyppig inntak av sur drikke eller føde vil det oppstå syreskade på tennene. Syre etser på tannemaljen som er det harde, ytre laget på tennene. Spyttet vårt vil være med til å nøytralisere syren fra mat og drikke, men dersom man har et hyppig inntak vil ikke spyttet være nok. Brus, juice, energidrikk er eksempel på drikkevarer som er veldig surt for tennene, og småsipping på slike drikker gjennom dagen vil øke risikoen for syreskade.

Syreskader kan føre til mer sensitive/følsomme tenner. Tennene vil også oppleves gulere når det ytterste laget på tennene «smeltes» bort. Fortenner blir tynnere og kan se gjennomsiktig ut. Det kan oppstå sprekker og små fordypninger langs tyggeflaten. Svært alvorlig syreskade kan også gjøre at tenner må fylles, rotfylles eller må trekkes.

Ved å redusere inntaket av sur mat og drikke kan du stanse utviklingen av syreskadene. Man kan også gjøre små enkle tiltak som å bruke sugerør når man inntar sur drikke, og innta sur drikke over kortere perioder eller kun til måltid. Man kan også tygge tyggis for å stimulere til mer spyttproduksjon, da spyttet som sagt nøytraliserer syre. Man skal IKKE pusse tennene rett etter inntak av sur mat eller
drikke.

Rotfylling

Rotfylling er førstevalg dersom hullet har nådd nerven i tannen eller om det er betennelse rundt rota/røttene. Dette kan gi smerter i tannen, men kan også gå stille for seg dvs at du ikke merker noe av denne prosessen. Ved rotfylling borrer man til pulpa/nerven i tannen, kanalen/kanalene i tannen renses kjemisk og mekanisk med roterende instrumenter. Dette skjer enten i en seanse eller i flere seanser. Tannen får deretter fylling i rota/røttene. Avhengig av grad av skade på tannen vil avgjøre om det legges fylling eller stift og krone.

Kompliserte tenner kan måtte henvises til spesialist/endodontist.

Av og til vil ikke rotfylling gi optimalt resultat da betennelsen kan være for stor for å få tannen frisk. I disse tilfellene vil det vurderes om man kan redde tannen på andre måter som ny rotfylling eller rotspissamputasjon eller om tannen må fjernes.

Trekking

Når en tann er så ødelagt at den ikke kan repareres på noen god måte, må den trekkes for å unngå infeksjon og smerter.
I noen tilfeller er det så kompliserte røtter, eller at tannen sitter for dypt ned i beinet at det må fjernes kirurgisk. Tannlegen vil vurdere evt henvisning til spesialist.

Det er vanlig å kjenne ubehag en stund etter trekking, men det vil gradvis bli bedre.
Ved noen tilfeller kan det være aktuelt å sy noen sting etter fjerning av tann, disse vil bli fjernet etter 7-10 dager.

Generelle råd etter trekking:

  • Vent 2 timer med å spise, myk/bløt kost er foretrukket
  • Vent 1 time med å drikke, ikke varm drikke første dagene
  • Ikke røyk eller snus
  • Børst forsiktig rundt området hvor tannen er fjernet de første 2 dagene
  • Ikke irriter området med å pirke nedi hullet
  • Ikke skyll munnen samme dag som trekking er foretatt
  • Corsodyl kan brukes ved dårlig lukt/vanskelig med renhold, men ikke lengre enn 14 dager. Fås kjøpt reseptfritt hos apoteket.
  • Hvis smertene øker etter 3 dager ta kontakt med tannlege

Periodontitt/tannkjøttsykdom

Tannkjøttsykdom er en relativt vanlig tilstand hos voksne, ca 40% av den voksne befolkningen i Norge lider av dette. Før var det ikke like vanlig å behandle denne sykdommen forebyggende, men dette har blitt mer og mer aktuelt de siste årene. Forskning har vist sammenhenger mellom periodontitt og andre lidelser i kroppen, som for eksempel hjerte-kar-sykdom. Periodontitt er en kronisk betennelse i tennenes støttevev, og fører til at kjevebeinet rundt tennene gradvis brytes ned. Utviklingen av sykdommen er veldig varierende, men forskning har vist at røyking og diabetes ertydelige risikofaktorer for tidlig tanntap.

Tilstanden gir sjelden symptomer i tidlige faser, men enkelte kan oppleve dårlig ånde og lett blødende tannkjøtt. En av hovedårsakene til denne sykdommen er bakteriebelegg og/eller tannstein. For å forebygge rask utvikling og holde sykdommen i sjakk bør man gå regelmessig til tannpleier/tannlege for tannrens. Det aller viktigste er de daglige munnhygiene-vanene man har. Man bør være ekstra påpasselig med god munnhygiene når man har periodontitt, og dette vil vi også gi grundig veiledning på. Det er også anbefalt å slutte å røyke da dette har en negativ innvirkning på sykdommen og kan føre til tidligere tanntap.

Systematisk behandling av periodontitt gir deg rett til refusjon fra HELFO. Vi har direkteoppgjør og du trenger ikke å søke om dette selv.

Tannerstatning – hvordan kan man erstatte tapte tenner?

Som følge av tannforhold, sykdom eller ulykke hender det at en tann ikke står til å redde. Dette kan medføre at en eller flere tenner går tapt. Mellomrommet som dermed oppstår mellom tennene, kan påvirke tannstillingen og dermed estetikken og bittfunksjon.

Det finnes flere alternativ for tannerstatninger:

  • Bro
  • Delprotese/helprotese (også kalt gebiss)
  • Implantat
  • Implantatbro på ett eller flere ledd

Krone

Tannlegen former tannen slik at den egner seg som feste for en krone. Det tas avstøpninger som sendes til en tanntekniker. Arbeidsflaten blir dekket av en beskyttende midlertidig krone.

Når kronen er laget hos tanntekniker blir den så limt/sementert hos tannlegen.

Behandlingen er aktuell hvis man har stor skade på tannen, mye fyllinger i tann eller dårlig estetikk.

Bro

Det er en type tannerstatning som benyttes der en eller flere tenner mangler. Behandlingen krever at det må være en tann som kan tjene som brukbart feste på hver side av det tannløse partiet.

Tannlegen former tennene som grenser til det tannløse partiet slik at de egner seg som feste for broen. Deretter tas avstøpninger av hver kjeve, som sendes til en tanntekniker. Arbeidsflaten blir dekket av en beskyttende midlertidig bro.

Når broen er laget hos tanntekniker blir den så limt/sementert hos tannlegen.

En bro er som regel meget sterk, kosmetisk og holdbar tannerstatning, og er derfor en relativt kostbar løsning. Man kan få hull i overgangen mellom bro og tann, derfor er det viktig at man har god hygiene og går jevnlig til kontroll.

Delprotese/helprotese(gebiss)

Ved delvis eller fullstendig tannløshet er en protese en god tannerstatning. En vanlig protese er bygget opp av en basis av tannkjøttfarget plast som formes etter en avstøpning av kjeven/ganen. På denne basisen monteres plast eller porselenstenner.

Dersom pasienten fortsatt har tenner der protesen skal festes, vil protesen festes med stål- eller plastbøyler til tilstøtende tenner. Protese gir tyggefunksjon, men mange opplever protesen som et fremmedlegeme i munnen som må tilvennes. Opplevelse av mat blir noe endret (smak, temperatur og konsistens) ved at deler av munnhulen er dekket av et fremmed materiale. Flere kan oppleve at talen midlertidig vil endres, men med en godt tilpasset protese vil dette være et forbigående problem.

Et tilbakevendende problem er at protesen blir løs. Dette problemet har en sammensatt årsak. Kjevens naturlige form har blant annet sammenheng med den punktvise belastning normale tenner gir kjevebenet. En protese har ikke kontakt med kjevebenet og dermed endres kjeven gradvis. Over år vil kjevebenet bli tilbakedannet, minske i høyden og bli mindre markert. En protese vil gradvis få dårligere passform, og dermed dårligere feste. Før eller senere må en protese bygges om, eventuelt lages helt på ny, når passformen er blitt for dårlig. Det kreves flere besøk for å få utformet en protese.

Kjevesmerter

Kjeveleddsplager er vanlige, spesielt hos kvinner. Smerter og forstyrrelser relatert til kjeveleddet og omliggende strukturer går under samlebetegnelsen temporomandibulær dysfunksjon, forkortet til TMD, som omfatter flere mulige underliggende årsaker. Første tiltak for behandling er ulike avslaningsøvelser man kan gjøre selv. Dersom dette ikke er tilstrekkelig kan det være aktuelt med bittskinneterapi.

Tannbleking

Vi tilbyr hjemmebleking. Vi tar avstøpning av tennene hos oss og sender dette til en tanntekniker som lager blekeskinnen. Blekeskinnene tas med hjem og fylles med et blekemiddel som fås kjøpt hos oss og plasseres i munnhulen i et gitt antall timer. Vanligvis utføres blekingen over natten, men kan også gjøres på dagtid.

Man kan merke forskjell etter 5-10 dager.

Ved lett misfarging trengs ikke alltid tannbleking, da dette kan fjernes med vanlig tannrens og airflow.

Tanngnissing/bittskinne

Har du problemer med gnissing av tenner eller økt kjeveaktivitet kan bittskinne være en løsning på problemet.

Det tas avstøpning av kjevene som sendes til tanntekniker og det utformes en bittskinne. Bittskinnen brukes hjemme, og hyppigheten av bruken gjøres i samråd med tannlegen.

Bittskinnen rengjøres på samme vis som tennene, med tannkost og tannkrem. Oppbevares tørt i egen boks.
I noen tilfeller kan det være aktuelt med ulike avslapningsøvelser.

Helfo-refusjon og støtte til tannbehandling

Følgende problemer/lidelser kan være berettiget økonomisk støtte fra HELFO:

  • Medfødt manglende tenner eller svært svake tenner
  • Betydelig tap av tannsubstans som følge av syre eller gnissing
  • Personer som lider av sterk tannlegeskrekk
  • Kirurgisk fjerning av visdomstenner
  • Rotspissamputasjoner eller annen type avansert munnkirurgi
  • Pasienter med tannkjøttbetennelse (periodontitt)
  • Munntørrhet forårsaket av medikamentbruk eller sykdommer
  • Sjeldne medisinske tilstander som krever ekstra tannbehandling
  • Tannskader som følge av ulykker/yrkesskade
  • Manglende evne til egenomsorg

Vi har direkteoppgjør med HELFO. Det betyr at du som pasient slipper å legge ut for den delen av regningen som trygden dekker. Tannlegen søker HELFO om refusjon og sender oppgjøret direkte til dem.

Nærøysund Tannhelse

Sentrumsgata 15, 
7970 Kolvereid
Tlf: 74 39 00 00